Berlínský sešit Petra Borkovce

Berlínský sešit Petra Borkovce vydalo nakladatelství Agite/Fra společně se Zápisky ze Saint-Nazaire. Jedná se o básníkovy záznamy z literární stáže z let 2004 až 2006.

Autorovy popisy berlínských platzů, kaváren a ulic jsou v jeho zápisníku ostré, vizuální. Když hodnotí náhodné chodce a neznámé návštěvníky kaváren, může se mýlit, ale to nevadí, pokud si čtenář uvědomí, že píše především sám o sobě, o svých pocitech a zdáních. V textech z Berlína je právě popis důležitější než hodnocení. Svět města snímá až kameramansky, šetří slovy. Jeho popis je zjevně subjektivní, ale nevnucuje autorovu osobní historii, jde o reflexi vynořující se z paměti ve spojení se zahlédnutými městskými artefakty, kašnami a sochami, ale také s oprýskanými domy za zamženým sklem kaváren.

Petr Borkovec se na svých procházkách dotýká vztahů mezi věcmi. Město jím pozorované šumí dialogem věcí a záblesky vybavujících se významů, bez nichž by bylo nesmyslné, absurdní. Na hranicích světa pohybu a světa klidu vzlínají obrazy nečekaně přesných metafor. Čtenářovo oko sdílí spektrum daného prostoru.

Podobné psaní nabízí otázku, jaká že je námaha, toto všechno vidět. Borkovcovu práci poznamenává vzpírání významů mnoha předešlých slov. Je dobře, že je takto pečlivý, neboť místa, obrazy a situace tolikrát odcházejí bez lítosti, bez záznamu, bez zachycení. Totéž pak hrozí našim životům.

Věci jsou stále připraveny k dodání, ale jsou stále více stejné, jsou stále levnější, jenže současně náhražkovité, z umělé hmoty. Obklopují nás záznamy, vstáváme a usínáme mezi kulisami všednodenního vysílání, podrobeni dramaturgii médií opakujících své vlastní osvědčené modely. Svět, který byl hrou, je jí snad už jen v poezii. Svobodné gesto osamělého pozorovatele, kterým je Petr Borkovec ve svém Berlínském sešitě, umožňuje vykročit z tohoto replikujícího se světa, otevírá prostor pro nalezení vlastní autenticity a svobody.

Pro Borkovce město znamená krystal, ve kterém nachází strukturu vnitřně souvisejících významů. Na své ploše necelých čtyřiceti stránek je těch záznamů přece jen málo. Je škoda mít jen zkratky místo románů. Ale taková je naše doba.

Petr Borkovec: Amselfassade. Berlin-Notate (Berlin, Friedenauer Presse 2006)
Petr Borkovec: Berlínský sešit, Zápisky ze Saint-Nazaire (Agite/Fra 2008)

Příspěvek byl publikován v rubrice Knihy se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.