O zbytečnosti filosofie v Brně

V minulém týdnu přinesl Respekt a některá další média zprávu o skandálu na katedře filosofie FF MU v Brně. Jedná se o případ, kdy je jeden z pedagogů, Břetislav Horyna (*1959), obviněn policií, že posílal ze svého počítače kolegovi Jaroslavu Hrochovi (*1947) výhrůžné dopisy. Katedra podle reportáže v Respektu reagovala snahou věc „zamést pod koberec“. Na celé situaci je nejzajímavější, čím se aktéři této kauzy zabývali před listopadem 1989. Stručně řečeno, nebyli to žádní disidenti, ani zrovna myšlenkově nezávislé osobnosti. Připadá mi, že katedra, kterou spravuje člověk, co psal za minulého režimu negativní „soudně-znalecké“ posudky na díla samizdatových autorů a jejíž členové tehdy pracovali v „Ústavu pro výzkum společenského vědomí a vědeckého ateismu“ je neseriozní jaksi sama od sebe. Na webu je snadno k dohledání posudek, který napsal vedoucí katedry filozofie a současně proděkan fakulty Jan Zouhar v roce 1985 ke knihám Ivy Kotrlé a Zdeňka Rotrekla. Jeho posudek přispěl k odsouzení disidentů Zdeňka Kotrlého a Petra Kozánka k desetiměsíčnímu podmíněnému trestu za tzv. poškozování republiky v zahraničí.

Na Facebooku jsem sledoval polemiku známých z Brna, z nichž někteří na FF dochází vyučovat a uvědomil jsem si, že tyto ústavy jsou zevnitř neobroditelné. Je zřejmé, že moji vrstevníci se postupem času sžili s prostředím, ve kterém hrají prim lidé z bývalých struktur a pokud se k věci ozývají, má toto jejich gesto povahu symbolického protestu, který je ve své podstatě bezvýznamný. Minulost se zde smíchala se současností, postavy, které hlídaly hladký chod totalitního režimu mají své stádečko pod dohledem i nyní.

Studoval jsem po roce 1990 na FF v Brně a docházel také na katedru filosofie. Je zvláštní se dnes dozvídat, že na katedře dosud vyučují lidé, kteří se před rokem 1989 podobně angažovali a de facto zneužívali svého postavení. Nepřekvapuje mě, že projevují sklony k výše uvedenému stylu jednání. Je to pointa drobných dějin našeho státu.

Snaha představitelů katedry v dané situaci hlavně zachovat klid představuje klasický přístup society, jejíž prioritou je ignorovat cokoliv, co by ji mohlo ohrozit. Tito lidé lpí na stávajících postech, jinde by asi neměli právě snadný život. Případ vyvolává podobnou nevolnost jako loňský skandál na právech v Plzni. A podobně asi i skončí. Domnívám se, že situaci by nejlépe vyřešilo razantní řešení, nejlepší by bylo tyto ústavy zrušit. Právě k takovým opatřením ale samozřejmě nikdo nemá odvahu.

Přemýšlím, kdo na FF MU chodí studovat filosofii a co se tam asi naučí.

Jaroslav Hroch – bio

Břetislav Horyna – bio

Jan Zouhar – bio

Posudek Jana Zouhara na knihy Kotrlé a Rotrekla – psáno v roce 1985.

Stručná historie Ústavu pro výzkum společenského vědomí a vědeckého ateismu ČSAV v Brně

Katedru si rozvracet nenecháme, píše J. Krob

Příspěvek byl publikován v rubrice Podél trati se štítky , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.