Rudolf Steiner v DOX Praha

O prázdninách jsem se byl podívat na výstavu Rudolf Steiner a současné umění, která je až to dvanáctého září umístěna ve výstavním prostoru DOX v pražských Holešovicích.

Rudolf Steiner (1961-1925) je u nás znám jako filosof, který se zabýval duchovními naukami. Nejznámějším odkazem na něj jsou waldorfské školy. Steinerovo vlastní dílo je v češtině prakticky nedostupné.

Výstava v DOXu na mě působila sporně už samotným umístěním. Tento výstavní prostor vznikl přestavbou bývalé továrny a nese v sobě jasně patrné stopy této minulosti. Mechanická, tovární produkce je přitom v naprostém rozporu s duchovními naukami, které Steiner studoval a snažil se po svém způsobu propagovat.

Při mé návštěvě to na výstavě vypadalo dost chaoticky, zejména z toho důvodu, že vnímání kreseb, maleb a plastik umístěných v přízemí silně narušoval hluk z projekce v prvním patře. Když jsem tam vyšel, zjistil jsem, že se jedná o dokument na téma Steiner a divadelnictví, který běží v prázdné místnosti a nikdo ho nesleduje – bylo to zbytečné narušení dojmu z expozice v přízemí.

Jinou vadou výstavy byly samotné ukázky ze Steinerových přednášek – dobové fotografie, které byly v expozici umístněny náhodně a bez vysvětlivek.

Z uměleckých exponátů na výstavě mě zaujaly ty, které byly vystaveny v oddíle Myslet bez konce – Rudolf Steiner inspirací. Jednalo se o výtvarné práce z doby před druhou světovou válkou. Zejména kresba Františka Drtikola nebo knižní ilustrace Josefa Váchala. Z oddílu Rudolf Steiner a současné umění, mě nezaujalo prakticky nic. Možná je to zajímavé srovnání – cesta výtvarného umění od toho pojetí, kdy něco umět bylo předpokladem diváckého zájmu a obdivu, směrem k současnějšímu chápání slova umění – jako činnosti, při které se vytváří cokoliv umělého.

Zatímco duchovní inspirace v prvních desetiletích 20. století přinášely snahu ztvárnit určitý životní zážitek skrze malbu či kresbu člověka, případně krajiny v níž by se dalo žít, nebo zátiší z předmětů denní potřeby, současné umění se svojí abstrakcí jaksi ztrácí srozumitelnost. Tím se vytrácí účinnost a s ní i smysl tvorby. Byť by i byly některé zkušenosti obtížně sdělitelné, vyjádření abstraktní formou jejich komunikaci opravdu neusnadní.

Způsob, jakým je tato výstava instalována, je podle mého názoru celkem necitlivý. Pořadatelé do svých hal „navezli“ Steinera a výtvarníky na něj se odkazující, příště zas „navezou“ něco jiného… Tato instalace opravdu nepřesvědčuje, že by odkaz tohoto filosofa byl dnes u nás nějak živý – je to spíše potrava pro snoby nebo kuriozita pro člověka, který se zajímá o to, co je dneska také možné.

Na druhou stranu je možná dobré si Rudolfa Steinera a s ním i období filosofie na přelomu 19. a 20. století připomenout aspoň takto, než-li vůbec.

V neděli 4. 9. se v DOX Praha koná konference o Rudolfu Steinerovi.

Rudolf Steiner – heslo na Wikipedii UK.

Přednáška na stránce Českého klubu skeptiků Sysifos: Antroposofie a waldorfské školství

(Rudolf Steiner a současné umění, DOX Praha, 16. 6. – 12. 9. 2011)

Příspěvek byl publikován v rubrice Výstavy se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u Rudolf Steiner v DOX Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.