Apple víra, Hilaire Belloc a svoboda

Ve čtvrtečních Hospodářských novinách napsal Marek Hudema poznámku Věříte v Boha, nebo v Apple? Upozorňuje na studii publikovanou v časopise Marketing Science, která má dokazovat, že používání značkového zboží může být pro některé zákazníky náhradou náboženství. Je to zajímavé, máme opravdu náboženství Nike, náboženství Addidas, náboženství Apple… Hudema píše: „Když marketingový guru Martin Lindstrom sledoval mozkové procesy fanatických uživatelů počítačů Apple, aktivovala se jim v hlavě stejná centra jako praktikujícím křesťanům.“ Odpovídá to pozorováním, která je možné učinit v běžném životě, že snad je možné prožít klid butiku Apple podobně jako návštěvu kaple…

To by možná jako pointa stačilo, ale myšlenka vede dál, k tomu, že Apple poskytuje věci k užívání, prostředky, zatímco víra vede k aktivnímu životu, ve smyslu kultivace sebe sama a pomoci bližním. Tam někdy by mohla začínat podrobnější úvaha, porovnávající oba druhy možná jednoho přesvědčení.

V Katolickém týdeníku č. 48 publikoval Roman Joch komentář Mohamed a Kristus Král. Připomíná debatu vedenou v meziválečném období evropskými intelektuály, kteří se přeli, zda budoucnost patří nacismu nebo komunismu. Joch připomíná tehdejší názor Hilaire Belloca: „Neodepisujte islám (…) Právě ona jednoduchost islámu, jenž jest etikou a sociálním cítěním, ale bez mysteria kněžství a svátostí, bude velice atraktivní pro sekulární relativisty, až je jejich hédonismus přestane bavit.“

Člověka potěší, že Joch islámem nestraší, a že navíc poukazuje rovněž na známky křesťanské obnovy, kterou vidí v Latinské Americe, Africe a Asii.

Je možné, že technokratické společnosti čeká nové náboženství, víra na baterky, náboženství, ve kterém budou věřící dosahovat satori u pokladen při placení kreditem.

Doufejme, že tohle náboženství nezlikviduje historickou literaturu, že tím bude odlišné od zmíněného nacismu a komunismu. Člověk díky tomu bude moci pořád otvírat stránky knih a číst – třeba toho Belloca nebo mistry tao. Řeknu jen na závěr, že toleranci si zaslouží každá societa, která tento stav zachová.

Odkazy:

Marek Hudema v HN

Brands: The Opiate of the Nonreligious Masses?

http://en.wikipedia.org/wiki/Hilaire_Belloc – „Joseph Hilaire Pierre René Belloc (27 July 1870 – 16 July 1953) was an Anglo-French writer and historian who became a naturalised British subject in 1902. He was one of the most prolific writers in England during the early twentieth century. He is most notable for his Catholic faith, which had a strong impact on most of his works and his writing collaboration with G.K. Chesterton.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Podél trati se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.