Ordinerní guru a sekta Poetrie

Na začátku ledna přinesly novinu zprávy o tom, že Útvar pro odhalování organizovaného zločinu policie ČR začal hledat poškozené v případě Jaroslava Dobeše, zakladatele a leadera esoterické školy Poetrie.

Principy, na jakých jeho škola existovala a kupodivu zřejmě dosud existuje, lze ve zkratce dohledat na internetu ve filmu Terezy Tara: V čem je háček? z roku 2007. Shlédnutí jen pro silné povahy.

Na webu jsou také k dohledání Dobešovy koláže, prodávané pod registrovanou značkou Astrofocus za ceny od tří do čtrnácti tisíc.

Jenom nevím, zda policie po vyslechnutí zneužitých dívek dostihne také Dobeše samotného, neb v současné době, jak aspoň z jeho stránek vyplývá, dlí kdesi v Bankoku či v podobných dálkách.

Dobešovy vlastní texty, jejichž ukázky jsou dostupné na webu např. pod názvem Casanova sútra aneb Tajnosti lásky a sexu nasvědčují, že se jedná o velmi ordinérního chlápka, který v tom umí „chodit“. Jak se zdá, byl schopen, jaksi podobně jako Doktor Straka nebo developeři v Dubaji, vytvořit nesmyslnou, avšak určitým okruhem lidí obecně sdílenou vizi.

V Dobešově případě se jedná o vizi zaměřenou na duševně poněkud labilní dospívající mládež. Byl schopen vytvořit sekanou z povrchních frází o tantře, východní filosofii apod. Na tuto vizi navlekl organizaci nabízející „mystické poznání“ speciálně mladým dívkám. Současně vytvořil ve své organizaci jaksi samo sebou se posilující konkurenční prostředí. Ty účastnice kursu, které zaplatily nejvíc, měly nejvíc dostat. Která z nich byla v této „škole“ vpředu, měla „prestiž“, obdiv méně „šťastných“ účastnic systému.

Když člověk nahlédne do podobných procesů, vidí, jak málo stačí, jak snadno se lidi nechají zavést na vysloveně pomýlené cesty, jak se snadno se stanou objekty zneužívání.

Jsme stádo ovcí? Je tohle prostě běžný stav světa? Jsem zvědav, jak s tímto případem Útvar pro odhalování organizovaného zločinu naloží.

Policie prošetřuje aktivity vůdce Poetrie

Stránky o sektě Poetrie

Příspěvek byl publikován v rubrice Podél trati se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u Ordinerní guru a sekta Poetrie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.