FC Dynamo Dresden

Čas jednoho dne a jednoho odpoledne se však nedal zastavit. Nedaleko od Muzea hygieny nás zlákal k prohlídce supermoderní stadion nejslavnějšího místního fotbalového klubu FC Dynama Dresden, který se sice momentálně nachází až ve třetí bundeslize, ale na jeho domácí zápasy přesto dochází v průměru přes deset tisíc fanoušků. V poválečné historii města byl předchůdcem Dynama Dresden klub SG Friedrichstad, který vyhrál východoněmeckou soutěž v roce 1946. Tehdejší správa sovětské zóny jeho minulost  FC Dynamo Dresden stadiumpovažovala za příliš „buržoazní“, za přežitek dřívějších časů. Výtržnosti, které se odehrály při oslavách spojených se ziskem titulu se staly záminkou k rozpuštění klubu. Následně vznikl pod názvem SG Deutsche Volkspolizei Dresden projekt ideologicky vyhovujícího, reprezentativního klubu, který byl výběrem nejlepších hráčů z místních policejních sborů. Na jaře 1953 byl přejmenován na SG Dynamo Dresden a vyhrál prvoligový titul. Následovalo rozhodnutí šéfa tajné policie Stasi Ericha Mielkeho o převedení nejlepších fotbalistů Dynama Dresden do Berlína, kde vytvořili klub Dynamo Berlín. V Drážďanech zůstala jen rezerva a tým se postupně propadl do krajské soutěže, tzv. Bezirksligy. Návrat se klubu podařil až v roce 1962. V sedmdesátých letech následovalo pět prvoligových titul. V letech 1979 až 1988 byla vyvolána série deseti titulů klubu Dynama Berlin, hrajícího pod patronátem Stasi. Fotbalisté z Drážďan byli v tomto období celkem šestkrát na druhém místě. Některé jiné kluby s podobnou minulostí měly problémy s úbytkem diváckého zájmu, nejenom v Německu, ale také u nás, například Dukla Praha. Dynamo Dresden je však v Drážďanech a okolí velmi oblíbeným týmem, k čemuž zřejmě přispěly zřejmé manipulace ve prospěch protekčního Dynama Berlin v posledních sezónách východoněmecké nejvyšší soutěže.

Stadion Dynama Dresden pojmenovaný původně po místním atletu Rudolfu Harbigovi se nachází v centru města, přímo proti největšímu městskému parku Grosser Garten. Je na tomto místě už od roku 1923. Pod původním názvem se také dá najít v mapách, ačkoliv nyní nese název sponzora Dynama Dresden: Glücksgas Stadion. Byl několikrát přestavován, naposledy v letech 2006 až 2009. Aktuální kapacita je 32 066 diváků. Letos na přelomu června a července se zde bude hrát MS světa žen. V sobotním odpoledni kolem stadionu panoval klid, všechny brány byly zavřené. FC Dynamo Dresden hrálo venkovní utkání v Rostocku.

Hlavnímu průčelí stadionu do ulice Lennéstrasse dominuje obrovská prosklená plocha hlavní tribuny a VIP sektoru, pod ní jsou okna výkladů Fanshopu, kterými jsou vidět figuríny v mikinách a trikotech klubových barev. Pár kroků za prodejnou je jediné místo, kudy se dá zvenčí nahlédnout na trávník. Skrze železnou mříž jsme únikovým východem zahlédli kousek hrací plochy a část dolní část tribuny. Snad jakési lákadlo pro kolemjdoucí… Kontrast zeleného trávníku a plastikových sedaček, ve žluté a černé barvě, v jarním odpoledním slunci. Na tribunách dominuje zářivě žlutá, jen některé sedačky jsou v automobilové, antracitově černé barvě. Okolo stadionu prakticky nikdo nebyl, jen jen pár nakupujících ve fanshopu. Z postranního vchodu jsem viděl vycházet někoho, kdo mi připomínal trenéra Matthiase Maucksche, jenže Dynamo tou dobou hrálo právě v Rostocku a tudíž to musel být někdo jiný. Po prohře 0:1 tohoto trenéra vedení klubu odvolalo a funkce se ujal Ralf Loose.

Oficiální stránka klubu FC Dynamo Dresden.

Příspěvek byl publikován v rubrice Podél trati se štítky , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.