Finance po krizi – zlevněno

Při poslední návštěvě ústecké prodejny Levných knih jsem si odnesl titul z Grady, knížku ekonoma Pavla Kohouta: Finance po krizi, důsledky hospodářské recese a co bude dál.

Pavel Kohout: Finance po kriziKniha, jejíž poslední texty byly psány v létě 2009, mi připadá stále celkem aktuální, přestože vývoj v oboru jde momentálně poměrně rychle dopředu.

Prvních devadesát z celkem dvousetpětadvaceti stran knihy obsahuje Kohoutovy komentáře publikované v denním tisku a některých časopisech v letech 2007 až 2009. Tyto texty tvoří jakousi kroniku finanční krize, která se v těch letech rozeběhla.

V další části knihy se autor snaží orientovat v probíhajícím dění a hledá slabá místa aktuálních ekonomických teorií, rozebírá všeobecně rozšířené styly uvažování, pod jejichž vlivem se ekonomové v průběhu minulých let dopouštěli nejmarkantnějších chyb. Další okruh úvah tvoří reflexe souvislostí mezi myšlením politiků a vývojem rozvinutých ekonomik. Věnuje se zejména vývoji v USA a Evropě, zejména tedy v EU. Rovněž celkem zajímavé čtení.

Patří se poznamenat, že Pavel Kohout se od původního nadšení pro euro dostal na pozici ekonoma vůči společné evropské měně vysloveně skeptického.

Resumé knihy tvoří závěrečných pětatřicet stránek, na kterých se autor snaží odhadnout budoucí vývoj.

Knížka je to celkem zajímavá, myslím, že ji na knižním trhu potopila hlavně amatérská, nepodařená obálka, kterou má na svědomí ing. arch. Dana Hejbalová. Snaží se snad evokovat dojem, že ekonomie je, parafrázuji, „…jen navoněná mrtvola.“ Činí to však opravdu nepříliš zdařilým dojmem.

Pavel Kohout v této knize občas odkazuje na svoji komerčně daleko úspěšnější knihu Investiční strategie pro třetí tisíciletí. K tomuto ekonomickému bestseleru tvoří kniha Finance po krizi celkem zajímavý doplněk.

(Pavel Kohout: Finance po krizi, důsledky hospodářské recese a co bude dál, Grada, Praha 2009, 225 str.)

Blog Pavla Kohouta

Příspěvek byl publikován v rubrice Knihy se štítky , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.