Vánoční trhy v Drážďanech

Advent přináší přípravu na Vánoce, ale také určité probuzení z listopadových mlhavých a melancholických dní. Komerční firmy těží z vánoční atmosféry své zisky, ale nabízí se možnost vydat se kousek za hranice a uniknout tomu, co tak dobře známe.

Jednou z takových příležitostí je návštěva vánočních trhů v zahraničí. Ze středních a severních Čech je nejdostupnějším místem saská metropole Drážďany. Vánoční trhy zde mají bohatou historii a jsou každoročně cílem řady českých turistů. Kroniky uvádí, že první vánoční trh se zde konal již roku 1434, kdy saský kurfiřt Fridrich II. a jeho bratr vévoda Zikmund povolili konání trhu jeden den před Štědrým večerem. Letošní Štrýclmarkt je tedy v pořadí již 579. ročníkem.

V dnešních Drážďanech je celkem jedenáct míst, kde se trhy konají po dobu celého Adventu. O víkendech zde bývá doslova „hlava na hlavě“ a na některých trzích se platí vstupné, např. na tom středověkém, kde je pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program. Možná je tedy lepší vydat se do Drážďan o všedním dni, kdy je atmosféra ve městě poklidnější a pohodovější.

Abych nenosil pomyslné „sovy do Athen“ – zde je odkaz na podrobný článek o letošních vánočních trzích v Drážďanech – z adresy přátelského webu Drazdany.info

Předvánoční tipy ze Saska

Letos jsme díky informacím z průvodců a právě ze zmíněného webu navštívili také vánoční trhy na hradě Sharfesteinu, ve městě Annaberg-Buchholz či ve městě Neustadt in Sachsen.

Vánoční trh ve Drážďanech má atmosféru setkání velkého a moderního německého města, které je turistickým cílem první kategorie, s historickou tradicí předvánoční lidové slavnosti, domácích výrobků a domácí kuchyně. Občas překypuje lidmi, kteří jsou však vesměs naladěni na společnou notu, vědí, že na vánočních trzích nelze věci přebírat, ale obdivovat a snad si nějakou maličkost pořídit na památku, posilnit se pohárkem se svařeným vínem, okusit tradiční bratwurst nebo něco sladkého, třeba vyhlášenou drážďanskou štolu.

V menších městech, jako jsou například ta ostatní výše zmíněná, převažuje domácí atmosféra, ceny občerstvení mohou být o něco příznivější, jen je třeba pečlivěji plánovat, neboť trhy zde mohou být otevřeny kratší dobu, někde jen o víkendech. Nebo případně jen těsně před Vánoci.

Nejen trhy, ale také výstavy

Vedle toho je Drážďanech zase více lákadel, které lze navštívit právě v této době. Když bych zmínil jen prospekty muzeí a galerií, které jsem si z poslední návštěvy odvezl:

Po rekonstrukci nově otevřený Matematicko-fyzikální salon ve Zwingeru

Výstava Zeiten wennde – rytiny z počátku 16. století z Itálie a Nizozemska

My Joburg – velká výstava současného jihoafrického umění v galerii Lipsiusbau přímo na Labské promenádě v centru města

Gerhard Richter. Streifen + Glas v Albertinu

Výstava dřevěných soch – klasických portrétů indiánských náčelníků, pod názvem: Tecumseh, Keokuk, Black Hawk – rovněž v Albertinu. Autorem je drážďanský umělec Ferdinand Pettrich (1798 – 1872)

Tímto budiž řečeno, že Drážďany letos nabízí mnoho příležitostí, kam zajít a kombinace vánočních trhů s moderním uměním může být poměrně dobrou volbou, pokud máte zájem o zážitky z kategorie těch nevšedních.

Vánoční trhy končí na Štědrý den dopoledne, ale většina zmíněných výstav bude otevřena ještě začátkem nového roku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Podél trati, Výstavy se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.