Max Slevogt, Paul Klee a Otto Dix – aktuálně v Albertinu

V úterý 13. května mi končil kurs němčiny v Drážďanech. Odpoledne jsem zašel do Albertina. Tahle galerie v drážďanském starém městě leží kousek od nábřeží a začala žít nový život po záplavách v roce 2002.

Galerie je to vpravdě monumentální a stálá sbírka je obdivuhodná.

Aktuálně zde probíhají dvě mimořádné výstavy:

Nach Äegypten! Die Reisen von Max Slevogt und Paul Klee /do 3. srpna

Otto Dix. Der Krieg. Das Dresdner Triptychon /do 13. července

První výstava je rozsáhlejší a reflektuje význam, který měl Egypt pro evropské umělce v prvních desetiletích dvacátého století. Max Slevogt podnikl cestu do Egypta na jaře roku 1914 a pojednal ji jako specifickou „Malexpedition“ neboli malířskou expedici. Plátna maloval přímo v plenéru, což bylo vzhledem k podmínkám jistě mimořádně náročné. Přátelé, kteří malíře na expedici doprovázeli, dokumentovali tyto motivy na černobílých fotografiích. Tyto fotografie a třeba také Slevogtovy deníky a kresby jsou v Albertinu rovněž vystaveny.

Paul Klee navštívil Egypt na přelomu let 1928 a 1929. Jeho práce jsou blíže abstrakci. Vynikají kompozicemi jemných barev a tvarů.

Výstavu doplňují artefakty ze starověkého Egypta.

Drážďanský triptych Otto Dixe je mimořádným protiválečným dílem. Samotný Triptych je obklopen řadou dalších Dixových prací, např. cyklem grafik s válečnými motivy, menšími malbami a kresbami. Vedle nich jsou vystaveny dobové plakáty a jiné dokumenty.

///

Odpoledne v Albertinu to bylo opět mimořádné. Na výstavě Otto Dixe jsem např. viděl skupinku odvedenců či jak to napsat. Tahle výstava mi přišla více aktuální a zanechala ve mně možná silnější dojem.

Na výstavě Slevogt, Klee jsem uvažoval, jak se v moderním umění oddělil obsah – pojednání tématu – od formy zobrazení. Matné a miniaturní černobílé fotografie u Slevogtových obrazů nesou také silné poselství. Plátna a kresby Paula Klee často vynikají „jen“ kompozicí barev, tvarů. Vlastně na celé stálé expozici v Albertinu je vidět jakási stezka vývoje moderního výtvarného umění. Umění, které si klade otázku co a jak zachycovat v dnešním „odsymbolizovaném“ světě.

Původně jsem myslel, že bych třeba na Ústecku našel několik přátel, se kterými bych mohl tyto výstavy navštěvovat. Ale to se mi tak nějak nepodařilo. Nevím sice, kdo bude podobnou „zprávu“ na webu číst, ale myslím si, že by to jako pozvánka k těmto výstavám nemuselo být tak úplně marné.

Webová stránka Albertina:

http://www.skd.museum/de/museen-institutionen/albertinum/index.html

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotografie, Výstavy se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.