Jarní pozdrav z hradu Stolpen

O minulém víkendu jsme navštívili hrad Stolpen. Jedná se o zříceninu na čedičové kupě, Němci ovšem říkají bazalt, slovo čedič by zřejmě ani nevyslovili. Zřícenina sestává z několika relativně zachovalých věží, ve kterých jsou stálé expozice. Kiosek s občerstvením, čedičové hradby, klasická hradní studna atd.

V jedné z věží jsem pouštěl okny ven slunéčka sedmitečná, tito hmyzí dravci tam byli ve značném počtu. V jazyce místních der Siebenpunkt-Marienkäfer. Dělal jsem to samozřejmě tak, aby mě při tom nikdo neviděl, protože takové počínání je dětinské. Dělal jsem to však proto, že jejich let v krásném slunečném dni je jako putování úsměvu, který letí a doletí na místo určení, podobně, jako když tato lat. Coccinella septempunctata zapadne někam do trávy. Jsou také úsměvy, které letí a nedoletí…

Burg Stolpen nedaleko šluknovského výběžku se vyznačuje tím, že zde saský a polský král August II v domácím vězení držel svoji ambiciosní milenku hraběnku Constantinu von Cosel. Ta se dožila 84 let, z toho na Stolpenu pobyla 49 let. Augusta II přežila, jeho následník August III jí však rovněž nebyl nakloněn a obával se zřejmě jejího vlivu. Zajímavé místo, byť hrad z těch menších, prakticky vesnických.

Ačkoliv krajina kolem německých měst Neustad in Sachsen a Sebnitz nepatří k místům, kde by německá ekonomika ukazovala svoji největší sílu, stav některých obcí ve na Šluknovsku je ve srovnání s tím přinejmenším zarážející. V Mikulášovicích sice funguje továrna Mikov, ovšem řada domů se rozpadá, prodejny uzavřené. O zlepšení se viditelně snaží jen pár místních nadšenců.

Příspěvek byl publikován v rubrice Podél trati se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.