Na koncertu Lenky Filipové

Při letošní letní dovolené na Šumavě jsme v Informačním centru města Kašperské Hory viděli plakát Concertina Lenky Filipové. Koncert se měl konat v kapli Sv. Mořice nad Annínem, což je krásné místo, kostel v lese nad vesnicí, historicky významný a běžně nepřístupný.

Koncert měl začínat o půl čtvrté, ale když jsme tam zhruba v tu dobu dorazili zpěvačka tam ještě nebyla, rozhodla se totiž jít část cesty pěšky a trochu se zdržela. Bylo dusno, před bouřkou, přes stín stromů parný hic, jak to někdy už v červnu bývá. Lidi, kterých tam bylo poměrně hodně, byli netrpěliví. Seřadili se do zástupu před dveřmi kostela, který je obklopen starým hřbitovem. Čekali vesměs mlčky, střední generace a starší lidé, pár mladých, místní, chalupáři, ti, kteří přijeli z okolí. Začal jsem pozorovat obvyklé poznámky, tomu se nelíbilo, že lidé šlapou na obruby hrobů, tomu, že koncert začne později, jinému vadilo, jak farář, co k tomu kostelu patří, vtipkuje, přitom se jen snažil rozptýlit atmosféru a rozpaky z toho zdržení, tomu zase, že prodává CD a plakáty, dalšímu, že ta CD jsou drahá, byť byla levnější, než běžně v prodeji, o počasí si každý myslel své. Klasická nesvornost, která vybublala na povrch v tom vedru a při tom čekání.

Filipová přišla asi s půlhodinovým zpožděním, začalo se zkoušet a koncert začal, písně a skladby Concertina záhy podobnou „pěnu dní“ odfoukly kamsi do daleka. Hudba vytvořila malou duhu od pódia k posluchačům a zpět.

Jedná se o jeden z nejstarších kostelů v jihozápadních Čechách, na jeho stěnách byly v posledních letech objeveny a restaurovány fresky, datované do let 1310 či 1510.

Ačkoliv songy Lenky Filipové byly převážně světské, s dnešní tématikou, do kostela jaksi jakoby patřily, přinášely katarzi našich dnešních příběhů. A svatí, namalovaní před 700 či 500 lety, neřikali nic, což však neznamená, že by neměli co říct. Byli jsme tam jaksi vzájemně spolu.

Veřejné diskusi vlastně dominuje konflikt, rozpor, jenže co si pak počít, když se jednotící myšlenky ve vřavě zpráv kamsi ztrácejí, až se někdy zdá, že jsou pro mnoho lidí příliš hluboko a nedostupné. Lidé pak v diskusích sami od sebe rádi „prodávají“ svůj vlastní rozpor, svoji vlastní anti-thesi. Přitom současně mají podobných sporů jaksi už příliš a táhne je to stranou, k obdivu vůči moci peněz. K představě, že když všechny finance budou v rukách vlády, diskuse a spory ustanou. Což je samozřejmě iluze, klam a zcestná vize. Dalo by se v tomto směru hovořit ještě dále o současné politice, ale to je snad příliš vážné téma k těmto parným dnům. Tvorba, která jde z hloubky, snad ještě dovede zachovat spletitou síť starých a prověřených cest nepřehledným terénem, v této době krize, nikoliv hospodářské, jako spíše hodnotové. Snad si lidé při takové náladě na cosi hlubšího a jednotícího ještě vzpomenou.

Sešli se v kostele, hrála tam hudba a bylo plno, tak to byla pěkná ukázka klidu a vlastně v podstatě léčivé moci, jakou vládnou múzy.

Lenka Filipová – příští koncerty: www.lenkafilipova.cz/koncerty.html

Historie kaple na Mouřínci: www.pratelemourence.cz/historie

Příspěvek byl publikován v rubrice Hudba se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.