Doktor Straka

Pokud uvažujeme o současném světě, zdá se, že poněkud zcestných vizí se nás dotýká více, než by nám to bylo milé. Neztrácíme smysl pro přirozené poměry, pro realitu? V týdeníku Respekt č. 3/2011 je reportáž o lidech, kteří u nás vymysleli systém exekucí. Byl tam příklad, kdy nějaká mladá žena zapomněla zaplatit deset korun k pokutě za černou jízdu v MHD. Zaplatila jen pokutu a ne už jízdenku. Po sedmi letech jí doktor Straka vyměřil exekuci na částku 11 904 korun. A to má být v pořádku. A to je postup možná podle platných zákonů.

Platíme nařízené desátky, aby stát nechal na pokoji náš domov. Sami jsme investory tohoto státu. Je tristní, když dovolíme, aby toho využívali ti, kdo mají vliv, je tristní, když vznikají pravidla jako jsou tato. Parlament prosadil takový zákon a nyní je tedy nutno platit. Těžko pochopit zemi, která takto funguje.

Desetikorunu může zapomenout zaplatit každý… to je zřejmé, stejně jako je zřejmé, že nezaplacená desetikoruna by žádný podnik nemohla položit. Stejně jako je zřejmé, že pokud by se podnik ozval přímo dotyčné „dlužnici“, pak by jistě bez problémů zaplatila nejen tu desetikorunu s přiměřeným úrokem, což by možná dělalo, když to přeženu tak padesátikorunu, ale k tomu třeba částku přiměřenou celému postupu, snad 250 Kč za upomínkový dopis.

Doktor Straka ale prosadil zákon, kterým si pomáhá. Dojí peníze z kapes obyčejných lidí a ještě se jim veřejně vysmívá.

Umělý svět, ve kterém žijeme. Svět diskrepance mezi přirozeným řádem věcí a umělými vizemi, které nám kdosi předkládá. Někdo, kdo umí „pracovat s médii“. Zákon, který Doktor Straka prosadil je ve své podstatě masochistický, řeže do živého. A přece to nikomu nijak nevadí, naši zástupci nejsou schopni s tím něco dělat.

Doktor Straka surfuje na vlnách, využívá situace. Využívá toho, že nejsme schopni vidět, co je přirozené a správné. Tak aby se podobně získané peníze obrátily v prach, aby se rozpustily v moři. Protože je jich jako toho písku…

Obsah Respektu č. 3/2011, jde o článek Hany Čápové Naleť nám a plať.

Respekt o exekucích – ohlasy čtenářů

Příspěvek byl publikován v rubrice Podél trati se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.